1. 51.
    +4 -1
    seni dıbına godumun evladı. liseli pekekent!!! züt kadar matematik ilminle aklınca ilüzyonlar yaparak mümin kardeşlerimin kafasını karıstırma!!! sakinim ve beni iyi dinle!!!
    bir olayın olasılığından ancak olay gerçekleşmeden yada gerçekleşmeye başlamadan önce bahsedebilirsin.
    sana kızmıyorum matematik ve matematik kavramları bazen insanın aklını karıstırır. hele işin içine sonsuzluk, zaman, gözlemcinin konumu (yer ve zaman olarak) gibi kavramlar girince bazen olaylar insan algısının dışına cıkabilir. sende kendi algının dısına cıkarak ve matematiği alet ederek bazı cıkarımlar yapıyosun.

    1)öncelikle 1 kiremiti havaya attığın anda yani tanımladıgın olay başladıgı anda yerde parçalarının hangi konumda olacağı belirsizlikten cıkar. artık olay tamamen parametrelerin elindedir. ve bir olasıklıktan bahsedemezsin. yere düşüp son parça şeklini alana kadar yani tanımladıgın olay bitene kadar bu parametreler sürekli değişir, birbirlerini etkiler ve olayı gerçekleştirir. kiremiti atanın attıgı açı, boyu, sabah kahvaltıda ne yediği, kiremiti atanın cinsel organını zevcesine haftada kaç kere itelediğine kadar milyonlarca parametre vardır. ve olayın gerçekleşmesi artık olasılık değildir. burada eğer bize gerçekleşen olayı gösterip sonra başa dönüp tüm kosullar aynı bunun gerçekleşme olasılığı neydi dersen alacağın cevap 1 dir. gerçekleşen bir olay için artık tüm parametreler sabitlenmiştir. bu konuyu anlaman için "olasılıksız" adlı kitabı okumanı tavsiye ederim. yani her şeyi biliyorsan ve yönetebiliyorsan tüm olası parametreler senin elindeyse senin için olasılık diye bir şey söz konusu olamaz.

    2)hayal dünyanda matematik ile gerçek dünyayı birleştirmeye çalısıyorsun. aklınca yok kiremit yok , yok arabalar bilmem ne örnekler veriyorsun.. bakın her şey mantık çerçevesinde izlenimi vermeye çalışıyorsun. amın oğlu madem her şey mantıklı nasıl zamanda yolculuk yapıyosun sen. yok 10 dakka sonra istanbuldaki arabaların konumu yok geri gidelim piyangocu amcayla konuşalım. gibtir git. matematik zamandan bagımsız işler. reel dünyayla ilgili bir modelleme yaparken işin içine zamanı sokarsan hayal dünyanda zütünde laleler açar. şimdi bir 1000 metre yarısı düşün. söyle bir matematik modellemesi yapalım bu yarışla ilgili. "1 koşucu önündeki mesafenin yarısını kostugu zaman bize sağ elini kaldırıp selam versin" yani 500. metrede alalım selamımızı sonra 250. metrede sonra 125 sonra 62.5 sonra 31.25 bir müddet sonra kosucuyu bitiş çizgisinde eli havada mal gibi bakar vaziyette bulursun.bu kosucu bu yarısı sonsuza kadar biteremez neden? çünkü modellememde zaman parametresini
    göz önüne almadım. bu modellemede zaman parametresini de ekleyemem çünkü zamanı kontrol edemem. yapmam gereken zaman parametresini devreden cıkartmak. bunun içinde kosucuma metrik hesaplarında virgülden sonra 2 basamağı yuvarla talimatı verebilirim. ve kosucum bir müddet sonra yarısı bitir. ancak bu şekilde reel dünyayı matematikle modelleyebilirim.

    sonuç olarak güzel kardeşim benim sevgili mümin kardeşlerim çevrelerindeki olaylara senin gibi ne var ki lan nasıl olsa oluyor gözüyle değil. arkadaş tüm bu olayları ancak her şeye vakıf her seyi bilen zamanı kontrol edebilen biri yönetebilir deyip 24 saatlerini ibret alarak geçiriyorlar.

    senide bu cuma namazdan sonra fatih camiisinin önündeki beyaz mercedes içinde bekliyor olacagım.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster