1. 1.
    +22 -15
    önemli not: yazı tamamen bana aittir. alın teri, emek söz konusu. çalma yok. iftira atanı zütten giberim, haberiniz ola.

    beyler bu başlığı bazı dindar arkadaşların "he amk he evrende bunca şeyin tesadüfen oluştuğuna inanıyosan senin ben zütün siqem" tarzı yazıları arttığı için açtım.

    klagib bir dinci sorusudur amk. bu soruyla ateizmi çürüttüğünü, yaratıcı kavrdıbını ispatladığını zanneder.
    halbuki "tesadüf", "olasılık" gibi kavramlar üzerinde daha çok kafa yormak gerekir.

    öncelikle bilimsel bir konu tartışılırken "niye?" şeklinde bir soru sorulmaz. çünkü bilim sebep-sonuç ilişkisini araştırıp ortaya döker. "amaç" kavramı bilimsel değildir. yani "big bang'in akabinde evrenin oluşmasının amacı nedir?" şeklinde bir soru olamaz. aynen "tanrıyı getir, deney yapıp gözlemleyeceğim" şeklinde bir laf edilemeyeceği gibi. yani dini konularda bilimsel sorular, bilimsel konularda ise dini sorular geçerliliğini yitirir.

    evrim teorisi için de geçerlidir bu. bilim "evrim, insanların oluşup güzelce bir hayat sürmesi için gerçekleşiyor" diye bir şey söylemez. "canlı türleri incelendiğinde tüm canlıların kökeni kendilerinden önceki türlere dayanır" der. amaç, gaye yok. sebep-sonuç ilişkisi var.

    dinci arkadaş şöyle der: "evrendeki bu muhteşem, bu olağanüstü, bu mükemmel düzen tesadüf olabilir mi?"... "bahsettiğiniz o küçücük canlı hücrelerin insana dönüşme ihtimali katrilyonda birdir. demek ki yaratıldık".

    olasılık hesabını düşünürken dikkatli olmak gerekir. şöyle ki...

    şans topunda 8, 9, 16, 17, 21 + 9 çıkma ihtimali nedir? oldukça düşüktür değil mi? hemen sonuçlara bakıyoruz http://millipiyango.gov.tr/sanstopusonuc.html tamı tdıbına bu söylediğim sayılar gelmiş.

    şimdi 2011 başlarında şans topu hakkında konuşan iki adam hayal edelim. biri diğerine "abi 4, 13, 15, 23, 33 + 3 yazacam" desin. diğerinin cevabı şu olacaktır: "iyi de bu sayıların çıkma ihtimali bilmem kaç milyonda bir". ama şans topu çekildiğinde adamın sayılarının çıkmış olduğunu göreceğiz. yani imkansız değildir.

    sonuç olarak, milyarlarca yıl sonunda ortaya çıkan durum ne olursa olsun o durum için "yuh yani, tesadüf olamaz. 100 milyarda bir ihtimal" diyecektiniz.

    evrim farklı koşullar dahilinde farklı yönde ilerlemiş olsaydı belki de bugün "insan" diye tanımladığımız canlıdan, yani bizden daha iyi görebilen, daha iyi duyabilen, uçabilen, arkasında gözü olan vs canlılar olacaktı. bu sefer de o canlılar kendi aralarında "abi baksana ne kadar mükemmel canlılarız. evrim teorisi dahilinde gerçekleşen olaylar sonucunda bizim gibi canlıların ortaya çıkma ihtimali katrilyonda bir. o yüzden tesadüf olamaz bu." şeklinde tartışacaklardı.

    anlatabiliyorum umarım.

    yani evrimsel süreç sonunda biz insanların bu şekilde olması, evrim sürecindeki şartların bir araya gelip bizi oluşturmasından ibaret. ve bu ihtimal, başka herhangi bir ihtimale eşittir. ki doğal seçilim gibi önemli bir etken de var.

    dünya çapında milli piyango çekildiğini düşünelim. herhangi bir kişinin büyük ikramiyeyi alma ihtimali 7 milyarda birdir. fakat işin sonunda büyük ikramiye birine çıkacaktır ve o 7 milyarda bir olan ihtimal, o insan için gerçekleşmiş olacaktır. ve bunu "tesadüf" olarak değil de, matematiksel olarak gerçekleşeceği kesin olan sonuç diye tanımlamalıyız.

    evren konusu da aynı şekilde. evrendeki bu düzenin, bu durumun tesadüf olamayacağı, mutlaka bir yaratıcı olması gerektiği söyleniyor ya.

    şöyle bir örnekle açıklayabilirim umarım: 10 metrekarelik bir alana yüksekçe bir yerden bir kiremit attığınızı düşünün. kiremit yüzlerce küçük parçaya ayrılacaktır ve o parçaların her biri o alanın belli bir yerinde duracaktır. her parçanın da belli bir şekli olacaktır. şimdi... kiremiti atmadan önce, o yüzlerce küçük parçanın kiremiti attıktan sonra tam olarak o yerlerde o şekilde durma ihtimali nedir? zibilyonda bir... aklın alamayacağı kadar küçük bir ihtimaldir. fakat o ihtimal gerçekleşti işte siz o kiremiti attığınızda.

    başka bir alana başka bir kiremit attığınızda farklı bir sonuç elde edersiniz. ve o sonucun gerçekleşme ihtimali de üstte verdiğim örnekle aynıdır. aklın alamayacağı kadar küçük.

    demem o ki; big bang'den sonra farklı bir sıcaklık olsaydı, sıcaklık farklı bir hızda düşseydi, farklı atomlar, elementler olsa idi belki de şimdiki evrenden daha farklı bir evren oluşacaktı. merkür dediğimiz o gezegen olmayacaktı. dünya dediğimiz gezegen güneş'e daha yakın olacaktı... canlılığın oluşması için gerekli şartlar şu an mars dediğimiz gezegende olacaktı.

    ve bu ihtimalde de bilinçli canlılar "vay arkadaş... evrendeki şu düzene bakar mısın? bu tesadüf olamaz!" diyecekti.

    şöyle bir örnek daha vermek isterim: istanbul'daki hareket halinde olan ve park halinde olan tüm arabaların tam şu anki konumlarını ele alalım. buna "x" diyelim. bu x'in gerçekleşme ihtimali nedir? katrilyonda birden bile az. fakat katrilyonda birden bile az olan bu ihtimal gerçekleşti işte az önce.

    şimdi istanbul'daki tüm araçların 10 dakika sonraki konumlarını ele alalım. buna da "y" diyelim. y'nin gerçekleşme ihtimali nedir? x ile aynı; katrilyonda birden bile daha az. ama 10 dakika sonra gerçekleşecek işte.

    sonuç olarak tüm arabaların belli bir andaki konumu ne olursa olsun o ihtimal aklın alamayacağı kadar küçüktür; fakat gerçekleşmiştir.

    evren konusu da bu şekilde düşünülmeli. evrenin şu anki durumu, gezegenler arası çekim kuvveti vs. aklın alamayacağı kadar küçük ihtimaldir fakat gerçekleşmiştir.

    derdimi bir nebze olsun anlatabildiysem ne mutlu bana.
    Tümünü Göster
    ···
  2. 2.
    +1
    @2 ilgili adam okur.

    @3 ananı karını gibtirtme lan alın teri var bu yazıda.
    ···
  3. 3.
    0
    @12 dıbına koyam allah dediğin şey bi parmak şıklatmasıyla beni inandırır ve "şimdi gibtir cehenneme" der. konu bu değil bin. neden direkt cennet ve cehenneme atılmıyoruz gibi bi soru da sormadım.
    ···
  4. 4.
    0
    @17 he yarram ona benzer şeyler var işte yazının içinde.
    @18 ayıp ettin panpa
    ···
  5. 5.
    0
    @21 cümlen yarım kalmış gibi ama haklısın panpa.
    ···
  6. 6.
    0
    @26 benim la sakin ol. ayrı bi başlık olsun istedim.

    @30 güldürdün lan. "dört bir yanı şakirtlerle çevrilmiş celal şengör çırpınışı". güzel tespit.
    ···
  7. 7.
    0
    @23 hacı evrimi komple biliyosun ki bu soruyu sordun? amk bi ateist bile evrimdeki her taku net bilmez. kalkmış yararlı mutasyon var mı diye artistlik yapıyosun. açıp okursan yararlı mutasyon olduğunu göreceksin.

    evrimi de oku. ben bile hala okuyup daha iyi anlamaya çalışıyorum amk.

    bi de ağzına "mantıksız ve saçma" kelimelerini alman çok ilginç. ol deyince olduğuna inanmak mantıksız ve saçma değil sanki amk. din komple mantıksız, inanç üzerine çünkü. mantık üzerine değil. gelmiş burda evrim mantıksız diyosun la.
    ···
  8. 8.
    0
    @44 üşenmeyip satırlar dolusu saçmalamışsın panpa. tebrik edeyim öncelikle.

    birincisi, dawkins peygamber veya kutsal bir kişilik değildir. her söylediği doğru kabul edilecek diye bir şey yoktur. tanrı'nın yarattığına inanıyosanız uzaylıların yaratabileceğine de inanabilmeniz lazım tarzında konuşmuş. ki direkt uzayıların dünyadaki yaşamı oluşturduğunu düşünse bile gibimde olmaz. dediğim gibi, kutsal bir kişilik değil kendisi.

    katrilyonda bir kelime grubunu "çok düşük ihtimal" anlamında söyledim. aklın alamayacağı kadar küçük bir ihtimal. ama sonuçta o ihtimal var mı yok mu? bana bunun cevabını ver.

    yazımın neresinin saçmalık olduğunu söylersen sevinirim.

    zütünden anlayıp yorum yapmışsın. ben "katrilyonda bir ihtimal var. o zaman o şekilde olmuştur" demedim. olasılık konusunu farklı şekilde düşünmek lazım dedim. yani ortaya çıkan herhangi bir sonuç senin o sonsuzda bir dediğin ihtimaldir. yani ortaya ne çıkarsa çıksın sen "vay amk mükemmel" diyeceksin. yani ortaya çıkan sonuç normal bir şey. katrilyonlarca ihtimalden biri. evrende 9 değil de 8 gezegen olsaydı sen yine "mükemmel" diyecektin. ama o ihtimal de diğer ihtimallerle aynı. anlaması biraz zor. kafa yormak lazım. yazıyla da kolay anlatılmıyo.

    bana o katrilyonda 999.999.999.999 olan ihtimali nasıl hesapladığını anlatır mısın kardeşim? ben "evrenin tesadüfen oluşma ihtimali katrilyonda 1'dir" demedim. beynini gibtirtme. evrenin şu anki halinin oluşma olasılığı katrilyonda birdir dedim. tesadüfen oluşma gibi bir durumdan bahsetmedim.

    o yüzden "katrilyonda 1'e göre mi hareket edersin yoksa katrilyonda 999.999.999.999'a göre mi" sorusu yanlış.

    vereceğin örneği de bilimini de ilimini de gibeyim. gözünün önünde bir adamın diğerini vurmasıyla nasıl bir benzerlik kurdun huurnun fırlattığı?

    örneğini düzelteyim: bir adam ölü bulundu. kimin öldürdüğüne dair herhangi bir ipucu yok. o zaman o adamı öldüren kişinin dünya üzerinde seçtiğin herhangi bir kişi olma ihtimali oldukça düşüktür. katil gelip de teslim oldu diyelim. o katilin katil olma ihtimali olay aydınlatılmadan önce çok düşüktü. ama gördüğün gibi o ihtimal gerçekleşti ve katil o adam. yani imkansız değil. anlatmaya çalıştığım şey bu. imkansız değil.

    senin gibi bi adam gelip de çelişkiler denizinde yüzüyosunuz diyo ya. işte bu komik amk. sağlıklı düşünemiyosun. özgür düşünemiyosun amk. gelmiş hala aklınca allah'ı kanıtlayacaksın.

    gibtiğimin liselisi. yannan yannan düşüncelerini gelip burda sıçıyosun, sonra ateistler neden müslümanlara salak diyo. dıbını yardığımın malı seni.

    toz ol.
    Tümünü Göster
    ···
  9. 9.
    0
    @44 ayrıca madem bilimden ve tesadüfen oluşmama ihtimalinin katrilyonda 999.999.999.999 ihtimal olduğundan bahsediyosun, bunu bilimsel olarak kanıtlaman lazım. senin "hasgibtir açıklayamadık, demek ki allah var" düşüncenin herhangi bir olasılıkla veya bilimle alakası yok.

    yannan kafalı. sanki bilim biri katrilyonda 1 olan, diğeri katrilyonda 999.999.999.999 olan iki ihtimalden katrilyonda 1 olanını seçmiş amk. mal mal konuşuyosun sadece.
    ···
  10. 10.
    0
    @47 haaa tamam lan aklı olan anlar diyosan inandım panpa. züt ettin beni.
    ···
  11. 11.
    -2
    @52 hangi amdan fırladın la merak ettim? neyse bak şimdi.

    1- panpa bir zarı attığım zaman 6 gelme ihtimali nedir? 1/6 değil mi? fakat senin bahsettiğin o tüm değişkenler zar olayında da geçerli. sıçtığın taktan yediğin yarrağa kadar değişkeni var değil mi? e peki bu 1/6 olan ihtimali değiştirir mi? hayır. yani parametreler konusunda haklısın. kiremit atma olayında da böyle. ama benim bahsettiğim şey şu: gerçekleşecek olay/tüm ihtimaller. o yüzden katrilyonda bir diyorum. yoksa parametreleri inkar ettiğim yok.
    evrenin bu duruma gelmesinden sonra geri dönüp evrenin bu hale gelme ihtimalini sorarsam alacağım cevap 1'dir evet de... beyinlere daha kolay girsin diye böyle örnekler vermek zorundayım. evrenin şu anki durumu/tüm ihtimaller. anlatmak istediğim şeyi anlayamamışsın.

    2- hala zamanda yolculuk yapıyosun, matematik zamandan bağımsız falan diyosun. e be yannan kafalı benim anlatmak istediğim olaya odaklansana sen. gelmiş burda parametreler giriyosun dıbına koyim. ben diyorum ki evren şu anki durumundan farklı bir durumda olsaydı da size "evrendeki düzen tesadüf olamaz" gibi gelecekti. yani evrenin şu anki durumunda olması bizi yaratıcıya zütürmüyor. sadece sıradan bir ihtimal gerçekleşti ve evren bu durumda.
    ihtimalden kastım ise kütleçekim sonucu gerçekleşen olaylar, oksijenin dünyaya ayak basması, ozon tabakasının oluşması vs. vs.

    parametre ile alakasız ve mantıklı bir şekilde anlatmaya çalıştık amk.

    o kadar bilimden bahsedip bilimsel konuştuktan sonra "arkadaş tüm bu olayları ancak her şeye vakıf her seyi bilen zamanı kontrol edebilen biri yönetebilir" diyerek kelimenin tam anlamıyla sıçmışsın kardeşim tebrik ederim.

    not: cumayı kılarım ama öğleyi kılmadan kalkarım bin.
    ···
  12. 12.
    -1
    @57 aklın alamadığı her şeyi diğer şeylerden ayıran ne? aklın alamaması mı?

    aklının alabileceği 1/x ihtimalli bir olay ile aklının alamayacağı 1/x ihtimalli bir olay matematiksel olarak farklı mıdır?

    ihtimal aynı olsa da "aklın alamaması" onu daha da mükemmel ve zor bir olay haline getiriyor senin için. o yüzden amı zütü dağıtıyosun.
    ···
  13. 13.
    -2
    @62 panpa kafamdaki düşünceleri anlatmak için ancak bu şekilde örnekler verebiliyorum. tabii ki de örnekler tamı tdıbına evren konusu ile örtüşmüyor. basite indirgeyip somutlaştırmak amacıyla verdiğin herhangi bir örnek zaten evreni açıklayamaz. sadece bi fikir edinebilirsin.
    istanbul'da şu anda tüm arabaların konumu "muhteşem bir düzen"dir. 8 saat sonraki konumu da "muhteşem bir düzen"dir. (veya başka bir konumda olsaydı o da mükemmel olacaktı diyeyim.)

    senin mantığına göre olasılık diye bir şey yok. zarda bile ihtimalin sonsuz olduğunu söylüyosun. zar bir köşesinin üstünde de durabilir amk. üzerinde 1'den 6'ya kadar rakamlar yazılı olan 6 topu poşete koydum. 1 tanesini çektim ve bu çektiğimin 5 numaralı top olma ihtimali? sonsuzdur. çünkü elimi çıkardığım herhangi bir top değil de orta parmağım bana bakıyor olabilir, bu da sana koyabilir amk.

    sen "şöyle olsaydı" lafını da kabul etmiyosun. zira o anki parametreler oydu ve oldu diyosun. haklısın. -saydı, -seydi saçma eklerdir. geçmiş değişmez, olan olmuştur. tekrar edeyim, düşüncelerimin anlaşılması için bu tip örneklerin gerekli olduğunu düşündüm.

    yani sonsuzluk kavrdıbına girmeye gerek yok anlatmak istediğim şeyi anlamak için. o kadar derine inmeye gerek yok. dediğim gibi, hiçbir örnek tam olarak karşılamaz. ama anlaşılması için bu tip örnekler vermek gerekebiliyor. konuyu sonsuzluğa, parametrelere çekmeye gerek yok anlayacağın.
    ···
  14. 14.
    0
    @66 sen benim tesadüf algımın hatalı olduğunu düşünmüyosun. sen "tesadüf" kavrdıbına inanmıyorsun. hayatta başına gelen tesadüflerin de aslında bilinçli bir olay olduğunu düşünüyorsun sanırım. bu kısmı çözemedim. (olasılıksız'ı bi ara okuyacam. bu konularda ne diyo merak ettim)

    birisi tüm o parametrelere hakimse sonuçları bilebilir evet ama bilimsel yöntemlerle o hakim gücü ispatlamak mümkün değildir demek istiyorum ben de. bilim, tanrı kavrdıbına zütürmez hiçbir zaman.
    ···
  15. 15.
    0
    @67 evrim çevre koşullarına göre gerçekleşir. bir çevre hiçbir şekilde değişime uğramazsa veya uğradığı değişim orada yaşayan canlıların evrimleşmesini gerektirmezse yeni bir tür ortaya çıkmaz.
    ···
  16. 16.
    0
    @70 kardeşim big bang gibi bir olayın yalnızca 1 kere gerçekleştiğine dair kesin bir bilgi yok. 13,7 milyar yıl önceki big bang'den önce yüzlerce big bang tarzı hareketler meydana gelmiş olabilir. belki bizim evrenimizden önce de bir evren vardı ve bizden daha gelişmiş canlılara ev sahipliği yaptı. Belki de canlı oluşmadı. Yani sadece bizim evrenimiz var diye bir kural yok. Nasıl ki bu evrende milyarlarca galaksi varsa birden fazla evren de olmuş olabilir.

    Ayrıca 13,7 milyar yıl önce meydana gelen big bang sonra fiziğin bu şekilde oluşması bize göre hayret vericidir. Ama yazımda da bahsettim. Evren başka şekilde gelişseydi belki bizler farklı olacaktık, daha gelişmiş canlılar ortaya çıkacaktı. Bu yüzden big bang'in tam da olması gerektiği gibi bir evren ortaya çıkardığını söylemek güç. Eşsiz bir hayat demeden önce daha fazla düşünmek lazım bence.

    Tüm bunları süper güçlü yaratıcıya yormak bir seçenek, tüm bunları anlamlandırmak için bilimden yararlanarak araştırmak ayrı bir seçenek. Bana ikincisi daha mantıklı geliyor.
    ···
  17. 17.
    0
    @70 ayrıca big bang gerçekleştikten sonra her şey çok iyi ve çok da güzel değildi. Çok uzun süre evren karmaşık ve saçma diye tabir edilecek nitelikteydi. Gök cisimlerinin oluşması milyarlarca yıl sonra oldu. Dünya'nın oluşması, yaşamın ortaya çıkması vs. Bunlar ancak milyarlarca yıl sonra ortaya çıktı. @69'un anlatmak istediği şey de bu sanırım.
    ···
  18. 18.
    0
    ulan ne yazmışım be
    ···