1. 26.
    0
    @6 doğal seleksiyonu atladın panpa. sürekli aynı kombinasyonları tekrar girme ihtimali yok. yanlış olan seçenekleri bir daha denemeyecek maymun. doğal seleksiyon gereği.
    ···
  2. 27.
    0
    olasılık hesabını biraz daha farklı düşünmeniz lazım beyler. şöyle ki...

    şans topunda 4, 13, 15, 23, 33 + 3 çıkma ihtimali nedir? oldukça düşüktür değil mi? hemen 2011 sonuçlarına bakıyoruz http://millipiyango.gov.tr/sanstopusonuc.html tamı tdıbına bu söylediğim sayılar gelmiş.

    şimdi 2011 başlarında şans topu hakkında konuşan iki adam hayal edelim. biri diğerine "abi 4, 13, 15, 23, 33 + 3 yazacam" desin. diğerinin cevabı şu olacaktır: "iyi de bu sayıların çıkma ihtimali bilmem kaç milyonda bir". ama şans topu çekildiğinde adamın sayılarının çıkmış olduğunu göreceğiz. yani imkansız değildir.

    sonuç olarak, milyarlarca yıl sonunda ortaya çıkan durum ne olursa olsun o durum için "yuh yani, tesadüf olamaz. 100 milyarda bir ihtimal" diyecektiniz.

    @9'un da söylediği gibi, evrim farklı koşullar dahilinde farklı yönde ilerlemiş olsaydı belki de bugün "insan" diye tanımladığımız canlıdan, yani bizden daha iyi görebilen, daha iyi duyabilen, uçabilen, arkasında gözü olan vs canlılar olacaktı. bu sefer de o canlılar kendi aralarında "abi baksana ne kadar mükemmel canlılarız. evrim teorisi dahilinde gerçekleşen olaylar sonucunda bizim gibi canlıların ortaya çıkma ihtimali katrilyonda bir. o yüzden tesadüf olamaz bu." şeklinde tartışacaklardı.

    anlatabiliyorum umarım.

    yani evrimsel süreç sonunda biz insanların bu şekilde olması, evrim sürecindeki şartların bir araya gelip bizi oluşturmasından ibaret. ve bu ihtimal, başka herhangi bir ihtimale eşittir.

    dünya çapında milli piyango çekildiğini düşünelim. herhangi bir kişinin büyük ikramiyeyi alma ihtimali 7 milyarda birdir. fakat işin sonunda büyük ikramiye birine çıkacaktır ve o 7 milyarda bir olan ihtimal, o insan için gerçekleşmiş olacaktır. ve bunu "tesadüf" olarak değil de, matematiksel olarak gerçekleşeceği kesin olan sonuç diye tanımlamalıyız.

    evren konusu da aynı şekilde. evrendeki bu düzenin, bu durumun tesadüf olamayacağı, mutlaka bir yaratıcı olması gerektiği söyleniyor ya.

    şöyle bir örnekle açıklayabilirim umarım: 10 metrekarelik bir alana yüksekçe bir yerden bir kiremit attığınızı düşünün. kiremit yüzlerce küçük parçaya ayrılacaktır ve o parçaların her biri o alanın belli bir yerinde duracaktır. her parçanın da belli bir şekli olacaktır. şimdi... kiremiti atmadan önce, o yüzlerce küçük parçanın kiremiti attıktan sonra tam olarak o yerlerde o şekilde durma ihtimali nedir? zibilyonda bir... aklın alamayacağı kadar küçük bir ihtimaldir. fakat o ihtimal gerçekleşti işte siz o kiremiti attığınızda.

    başka bir alana başka bir kiremit attığınızda farklı bir sonuç elde edersiniz. ve o sonucun gerçekleşme ihtimali de üstte verdiğim örnekle aynıdır. aklın alamayacağı kadar küçük.

    demem o ki; big bang'den sonra farklı bir sıcaklık olsaydı, sıcaklık farklı bir hızda düşseydi, farklı atomlar, elementler olsa idi belki de şimdiki evrenden daha farklı bir evren oluşacaktı. merkür dediğimiz o gezegen olmayacaktı. dünya dediğimiz gezegen güneş'e daha yakın olacaktı... canlılığın oluşması için gerekli şartlar şu an mars dediğimiz gezegende olacaktı.

    ve bu ihtimalde de hepimiz "vay arkadaş... evrendeki şu düzene bakar mısın? bu tesadüf olamaz!" diyecektik.

    derdimi bir nebze olsun anlatabildiysem ne mutlu bana.
    Tümünü Göster
    ···
  3. 28.
    0
    @22 tamamen haklısın. benim anlatmak istediğim şeyi harika anlatmışsın. tam olarak bunu kast ediyordum.
    ···
  4. 29.
    0
    uplayayım da insanlar fikirlerini anlatsınlar.
    ···
  5. 30.
    0
    @1 yeni bi şey yazmamısın ki amk soylediklerin en temel bilgiler evt hepsi dogru amk neyini soruyon yarram
    ···
  6. 31.
    0
    @22 görüşlerimiz benzeşiyor çoğu noktada. doğal seleksiyon her zaman en iyisini seçmek için uğraşır. tabii o anın şartlarına göre. gereksinimler kadarını verir, fazlasını vermez. insanların hepsinin süper zekalı olması için, dünyada zeki olmayan tüm insanların ölmesini gerektiren bir durum olması gerekirdi. ama yok. doğal seleksiyon zorunluluktan ortaya çıkar. yani belki milyonlarca yıldır var olan staph. aureus bakterisi son 50 yılda evrim geçirip metisiline dirençli hale geldiyse, bunun tek sebebi insanların kullandığı antibiyotiklerdir.

    @22 ama katılmadığım bir nokta da var. şöyle ki, tuğlayı odaya atıp parçaların herhangi bir yerde toplanması veya dağılması sadece tesadüftür. benim dediğim şey ise o tuğlayı henüz atmadan, atomu atomuna nereye düşeceğini söylemen. ve yeterince denersen istediğin şeyi elde de edebileceğin. aynı şekilde 4 milyar yıl önce dünya üzerinde hayatta kalabilecek bir canlı da oluşabilir dışarıdan müdahale olmaksızın. bu sadece olasılık hesabına giriyor. yeterince süre ve deneme yapmak yeterli...

    @25 insanların neden bu ihtimali elinin tersiyle ittiğini soruyorum, soru biraz arada kaynadı ama metnin içinde..
    ···
  7. 32.
    -1
    yapma demiyorum hobi olarak yine yap
    ···
  8. 33.
    +2
    @26 tuğla olayı şöyle: tuğlayı yere atarken tuğlayı tutuş şeklim, yere atış hızım, bulunduğum ortamın yerçekimi vs sonucunda tuğlanın parçaları o şekilde dağıldı. eğer bu saydıklarımdan bir tanesi bile ufacık değişse idi tuğla parçalarının konumu ve şekli de farklı olacaktı. ama her iki durumda da trilyonlarca ihtimalden biri gerçekleşmiş oluyor. hangi sonuç çıkarsa çıksın trilyonda bir ihtimal gerçekleşmiş olacak.

    big bang de aynı. big bang sonrası süreçlerden herhangi biri ufacık değişik olsaydı şu anki evrenden farklı bir evren oluşacaktı.

    burada "bu müthiş evren tesadüf olamaz" düşüncesine dikkat çekmek istiyorum. şu anki evren, big bang'den sonra o bilinen süreçler yaşandığı için ortaya çıktı. eninde sonunda bir şey oluşacaktı ve o oluşacak şey teistler için "muhteşem. tesadüf olamaz" şeklinde tanımlanacaktı. yazıyla anlatması biraz zor geldi amk.

    istanbulda hareket halindeki ve park halindeki arabaların tam olarak şu anda bulundukları konumu ele alalım. buna "x" diyelim. şimdi ben size 10 dakika önce "10 dakika sonra istanbul'daki tüm araçların konumu x olacak" deseydim... o kadar düşük bir ihtimal ki bu... aklın alamayacağı kadar küçük. taşşak geçerdiniz benimle. ama 10 dakika sonra bi bakacaktınız ki x konumunda. ve o ihtimal gerçekleşmiş. y konumunda olsa da olasılık aynı.

    ama senin anlatmak istediğin şey evrimle alakalı sanırım. ben evrenden bahsediyodum. sen evrimdeki doğal seleksiyondan bahsediyosun. yeterince denersen ve her defasında yanlış ihtimaller yok olursa o sonuca ulaşabilirsin.
    ···
  9. 34.
    +1
    @28 evrenin oluşması ayrı bir şey panpa. big bang'de tek bir değişken farklı olsa belki her şey değişecekti, bilebilir miyiz? hayır. peki bu şekilde olması mucize mi? bence değil. eğer evrenin var olması için big bang'in tam olarak da bu şekilde meydana gelmesini savunan bir görüş varsa bile, pekala big bang'in milyarlarca kez tekrar edildiğini de savunmak mümkün. bu konuda elimizde bir bilgi var mı? yok. big bang farklı şekilde meydana gelebilirdi. şimdiki bildiğimiz her şey (fizik kuralları bile) daha farklı olabilirdi. dünyada kükürt gazı soluyor olabilirdik. hücrelerimizin iskeletleri de germanyumdan yapılmış olabilirdi. halamızın da bıyığı olabilirdi. seçenekler sonsuz. ama sadece farazi..
    ···
  10. 35.
    0
    entry nick'in kralı amk. 100 yıl inci kullansam böylesine denk gelmem.

    bu arada düşündürdün PiÇ
    ···
  11. 36.
    0
    @29 halasının bıyığı olanlar şimdi de var. neyse cıvıtmadan soruma geçeyim;

    big bang meselesinde, big bang'e sebep olan ne? yani big bang'in gerçekleşme olasılığı eşit değildir gerçekleşmemiş olma olasılığı gibi duruyor bu durumda. o halde evrenin var oluş olasılığı eşittir var olmama olasılığı. yani evrenin ve varlığın amacı/sebebi yok. çünkü hangi tanrı yaratacağı evreni büyük bir patlama sonrası yaratıp ondan çok uzun süre sonra koca evrendeki ufacık bi gezegendeki canlıları yaratır? big bang'i ve tanrıyı aynı anda savunanlara ve yaşamımızın amacı olduğuna inananlara soruyorum özellikle bunları.
    ···
  12. 37.
    0
    @31 yaradılışçı olsaydım 2 şekilde cevaplayabilirdim:

    1. tanrı big bang'i gerçekleştirdiği andan itibaren eninde sonunda dünyanın oluşacağını ve bu dünya üzerinde kendisine kulluk edecek canlıların olacağını biliyordu. çünkü tanrı her şeyi görendir. ayrıca tanrı zamandan bağımsızdır, senin 10 milyar yıl dediğin şey tanrı için göz kırpma süresinde geçebilir.

    2. aslında big bang diye bir şey yoktur. her şey insanlar için yaratılmıştır. evrenin geniş olduğunu söylüyoruz, peki kaç milyon ışık yılı uzaklığa gittik ki bunu söyleyebiliyoruz? evren pekala bir yanılsama da olabilir. değilse bile, tanrı tarafından genişler bir şekilde yaratılmış da olabilir. belki bunu yaparken tek amacı big bang gibi kafir bir düşünceye inanıp kendisini terk eden zındıkları ayıklamaktı...

    big bang'in (var ise) amacını veya nasıl oluştuğunu bilmemize imkan yok. tabii bir zaman makinesi yapmadığımız sürece. açıklamaya çalışan teoriler var, bazıları tanrının varlığını dışlayamıyor, m kuramı gibi kuramlar ise tanrının evrenin oluşmasında rolü olmayabileceğini savunuyor. ben ise bu konuya kafa yormuyorum açıkçası. yani bir yerlerde başka paralel evren varmış, yokmuş veya evren genişlemesini tamamlayıp daraldıktan sonra tekrar big bang meydana gelecekmiş falan umurumda değil..
    ···
  13. 38.
    +1
    evrim teorisi diye bir şey yok amk. evrim zaten var. evolution theory diye bir şey yok amk theory of evolution diye bir şey var çeviri hatası amk. millet evrimi teori olup olmadığını değil evrimin nasıl olduğunu bu süreçte neler yaşandığını araştırıyor, yani evrimin yapsını nasılını tartışıyor. biz hala evrim teorisine inanmıyorum bence çok yanlış, allah varcılarla takılıyoruz.
    ···
  14. 39.
    +1
    evrimi tek entry de anlatıyorum iyi okuyun panpalar

    şimdi bizim ulaşıcağımız kod 123456 olsun ve bunu bazı süreçler sonunda ulaşıcağız

    2(elendi [Doğal seleksyon] )
    3(elendi [Doğal seleksyon] )
    1 tuttu

    13(elendi [Doğal seleksyon] )
    14(elendi [Doğal seleksyon] )
    17(elendi [Doğal seleksyon] )
    12 tuttu

    124(elendi [Doğal seleksyon] )
    122(elendi [Doğal seleksyon] )
    125(elendi [Doğal seleksyon] )
    123 tuttu

    1236(elendi [Doğal seleksyon] )
    1237(elendi [Doğal seleksyon] )
    1234 tuttu

    12349(elendi [Doğal seleksyon] )
    12348(elendi [Doğal seleksyon] )
    12343(elendi [Doğal seleksyon] )
    12341(elendi [Doğal seleksyon] )
    12345 tuttu

    123452(elendi [Doğal seleksyon] )
    123453(elendi [Doğal seleksyon] )
    123451(elendi [Doğal seleksyon] )
    123454(elendi [Doğal seleksyon] )
    123456 tuttu

    123456 istediğimiz kombinasyona belirli bir süreç içerisinde ulaşıldı. Kombinasyonu sağlıyamıyanlar doğal seleksyonla elendi.
    Yani bir maymun bu şekilde oturursa değil hamleti istiklal marşını tersten yazar sadece zamana ve doğal seleksyona bağlıdır.
    ···
  15. 40.
    0
    @32 dostum yaradılışçı olsan onların da söyleyecek iki sözü olurmuş en azından *

    şöyle ki; madem o zamandan bağımsız bizi hangi zamana göre sorguluyor. ve kıyamet dedikleri olayı neye göre belirliyor? evrim konusuna dönecek olursak; madem ki tanrının her şeyi bi anda yapabileceğine inanıyorlar, evrimin milyonlarca yılda bu noktaya gelebilme olasılığı neden bu kadar imkansız geliyor yaradılışçı kardeşlerimize? tanrının bi anda yapabileceğini, evrimsel süreç milyonlarca yılda çeşitli olasılıkları eleyerek bu noktaya getiremez mi?

    ikincisi ise; evren düşündüğümüz kadar geniş değilse bile etrafımızdaki gezegenlerde canlılar olmadığını(en azından yakındakilerde) biliyoruz. madem her şey insanlar için, neden diğer gezegenler var?

    madem her şey insanlar için; neden dünya üzerinde milyonlarca tür var? -ki çoğunu bilmiyoruz bile daha- benim işime yaramayan ve henüz keşfemediğim bi canlıyı niye yaratıyor tanrı? bunlara evrim sürecinin çeşitli durakları olan canlılar demek yerine "tanrının yarattığı binbir çeşit mahlukat" demek daha mı mantıklı? olasılıklar arasından denene denene süregelen bi gelişim yerine bir anda olan şeylere inanıyor insanlar. yazık. sözde bize tesadfçü derler.
    ···
  16. 41.
    +1
    Evrimi yaradılışçıların reddetmesinin tek nedeni evrimi harunyahyadan öğrenmiş olup yotup dan 1-2 videoluk kadar bilgi sahibi olmaları ve evrimi savunanların çoğunun atayiz olmasıdır
    ···
  17. 42.
    0
    @33 panpa evrim vardır zaten, sığır yetiştiricileri bile kontrollü olarak evrimleştiriyorlar hayvanlarını. ama genel olarak türkçe'de evrim kelimesi evrim teorisi ile birlikte anıldığı için bunu söylüyorum.

    @34 panpa kesinlikle haklısın. doğal seleksiyon olması da şart değil. yani ilk canlılar için. bir avuç dolusu parayı yeterince kere yere atarsan, eninde sonunda tüm paralar dik gelecektir. bu kaçınılmaz bir şey zaten...
    ···
  18. 43.
    +1
    @35 şakirt yönümle cevaplıyorum yine. maksat seni düşündürmek (:

    bir kere bilim "neden" sorusunu sormaz. "nasıl", "ne zaman", "nerede" gibi soruları sorabilir ama asla "neden" sorusunu sormaz. bu soru da senin gibi başlıca ışığı bilim olan bir muhtereme yakışmıyor.

    birinci soruya bir müslüman olarak cevap vermeye imkan yok, çünkü big bang'i reddediyorlar, ama şu şekilde bir açıklama getirilebilirdi: zamanın kendisini de tanrı yaratmıştır, 1 milyar yıl onun için 1 saniye gibi de geçebilir, 1 saniye 1 milyar yıl gibi de. yani tanrıyı kendi fiziksel çevremizle ve zihnimizle düşündüğümüzde asla cevabı bulamayız. ayrıca tanrının kader anlayışı düşündüğünden farklıdır. kader, geleceği yaratıp, sonra da yarattığı şeyi keyifle izlemek değildir, kader bir bakış şeklidir. nasıl ki sen uzaklara bakınca uzakları yaratmış olmuyorsan, tanrı da geleceği gördüğünde geleceği belirlemiş değildir. evrimin varlığı kitaplarda reddedilmiştir. ve tekrar ediyorum, şu anda "neandertal" adı verdiğiniz eciş bücüş fosiller, ara formlar vs buluyorsunuz ve bunu tanrının yokluğu olarak açıklıyorsunuz. ben ise bunlara bakınca tanrının varlığını ve sizlerin geçemediği o inanç sınavını görüyorum...

    ikinci soruya cevap çok basit: yerler, gökler ve yıldızlar insanlar için yaratılmıştır. güneş günümüzü, yıldızlar gecelerimizi aydınlatır. ve her canlının (sen varlığından haberdar olmasan bile) bu dünya üzerinde bir yeri, bir görevi vardır.

    neyse coştum ben müslüman oluyorum *

    edit: ben yatar, görüşürüz
    ···
  19. 44.
    0
    @38 ahaha keyifle okudum mümin kardeşim, feyz aldım *

    şöyle düşünelim, big bang'den önce zaman kavrdıbının olmadığı söylenir.(karadeliklerde olmadığı gibi) bize göre mi yok, yoksa tanrıya göre mi yok ben o noktada takıldım şimdi * gerçi big bang de yok müslüman kardeşlerime göre, neyin var olduğunu da bilmiyoruz ama sorayım ben yine de.

    ve şuna takılıyor aklım, sadece sonucu bilinen bi sınama adına "her şeyin insan için yaratılması" ne kadar doğru? ya da her canlının bi görevi var bu dünyada, soyları tükenenleri ne yapıcaz? görevleri mi bitti? dünyanın dengesi neden alt üst olmuyor onların soyları tükenince?
    ···
  20. 45.
    0
    @40 dostum evrim var diyorsan adem'i kabul edemezsin. evrimsel süreçte "ilk insan" kavrdıbını kabul etmiyoruz çünkü. yani pat diye aynı günümüzdeki gibi insan var olmadı. ayrıca, yaratılmasında kullanılan materyel derken kastettiğin nedir?
    ···