1. 51.
    0
    @ateist sakirt ve @malnutrasyon...

    beyler yanlışınız var. dinciler big bang'i kabul eder. üstüne bir de big bang ile ateizmin çöktüğünü, tanrının varlığının kesin olarak kanıtlandığını söylerler. çünkü "big bang öncesi yokluktur. big bang ile evren oluşmuştur. bu da yoktan var edilmedir. demek ki allah var".

    çoğu dinci böyle düşünür. ha bazıları da kabul etmez o da doğru.

    @31'de big bang'e sebep olan ne şeklinde bir soru var. ben de sorguluyorum bunu ama sanırım cevabı bulunamıyor. yani o en baştaki tekilliğin dışarı doğru açılıp evreni oluşturmasını tetikleyen nedir?

    @34 çok iyi anlatmış. tam da o şekilde bi video vardı ama bulamıyorum. bilen varsa yollasın.
    ···
  2. 52.
    0
    @42 kabul etmeyi bırak, ne olduğunu bile bilmeyenler gördüm *

    benim @31de sorduğum soruya cevabı ya da teorisi olan varsa onlar da baksın. uplamak gerek bu başlığı.
    ···
  3. 53.
    0
    evrim konusunda iyi bilgiye sahip değilim. şöyle bir soru sormak isterim.

    insan ile şempanzenin ortak atası olan primat, neden insan ve şempanze diye 2 kola ayrıldı? o ortak ata (ismi neydi amk?) varlığını o şekilde sürdüremez miydi? veya neden 3 kola ayrılmadı da insan ve şempanze diye ayrıldı?

    doğal seçilimi anlıyorum. mesele bir bölgede yaşayan tavşanlardan hızlı koşanlar hayatta kalır. diğerleri ölür. ve çok uzun bir süre sonra o bölgedeki tavşanlar hızlı koşan tavşanlardan oluşur.

    fakat farklı bir canlıya dönüşme süreci nasıldır? ve sebebi nedir?
    ···
  4. 54.
    0
    up up up
    ···
  5. 55.
    0
    lan bilgisayarı açıp bulunan son insansılarla ilgili uzun uzun yazasım geldi. sizi seviyom lan cidden. konuşan okuyan adamlar var hala.
    Not: telefondan yazıyom
    ···
  6. 56.
    0
    @46 oha ben de hep dediğin gibi yapıyorum lan. gel bilgisayara panpa. güzel muhabbet var. sorularım var bin.
    ···
  7. 57.
    0
    şu başlığa da gelebilirsiniz la

    (bkz: big bang ile ilgili sorularım var beyler gelin)
    ···
  8. 58.
    0
    @ulan dagdan inme ayisi
    big bang konusunda konuşmayı pek sevmiyorum. o konuda bilinmezciyim biraz. yani sonsuzluk yerine bir "sıfır noktası" olduğunu kabul etmediğime göre, tek argümanım big bang konusunda zaman içinde sıfır noktasının olmadığı yeni keşiflerin yapılacağı olabilir. sonsuz evren kuramı ve açıp kapanan evren modeli gibi düşünceler var hali hazırda. zira bundan 60 yıl önce einstein ölürken bile "genişleyen evren" konseptine tam olarak ikna olmamıştı. bilmeyenler için söyleyeyim, einstein koyu bir sabit evrenciydi. neyse, ben zaten big bang konuşmak için açmamıştım başlığı ama konu oraya kaydı.

    insan ve şempanzenin neden aynı atadan farklı kollara ayrıldığını sormuşsun. bildiğim kadarıyla yazayım. bildiğin üzere ilk insanlar afrika'da ortaya çıkmıştı. onların atası olan primatlar, ağaçlarda yaşıyorlardı. fakat afrika ve asya kıtalarının çarpışması ve sonrasında oluşan himalaya dağlarından sonra afrika'nın iklimi nemli halden kuruya döndü ve yağmur ormanları ortadan kalktı... dolayısıyla primatlar zamanlarının çoğunu ağaçlarda değil, yerde geçirmeye başladılar. ve nesiller sonra ayağa kalktılar. dediğim süreç 5 milyon yılda meydana geliyor. yani dün maymunlar ağaçtayken bi sonraki nesilde iki ayak üstünde hoplayıp zıplamıyorlar. daha önceden dediğim gibi, koşullar onları zorlayınca bir evrimsel sürece giriyorlar. örneğin, iki ayak üzerinde durmak enerji tasarrufu sağlar. çok az besinin mevcut olduğu şartlarda akıllı olmak, besin bulmayı kolaylaştırır vs. buna rağmen bu primatlar farklı yollarda evrimleşmiştir çünkü besin bulabilecekleri kaynaklar çeşitlidir. örneğin bizim atalarımız besinlerini bulmak için zekasını kullanmak zorunda olanlar ise, başka yolda evrimleşenlerin yiyecek bulabilmek için farklı özellikleri (örneğin selülozu sindirebilmek) olduğunu düşünebilirsin mesela. etrafta bolca selüloz ve selülozu sindirebilen az sayıda hayvan olduğunu hesaba katarsan, aynı atadan gelseler bile neden bazılarının evrimsel olarak duraksadığını anlayabilirsin.

    doğal seleksiyonun temel mantığı bu zaten. hayatta kalmak, besin bulmak ve türlerini devam ettirmek konusunda başarılı olanlar nesillerini sürdürürken, diğerleri yok oluyor. ama evrim, şartların zorlanmasını gerektirir. yani yeterince su ve güneş alan bir bitki asla evrim geçirmeyecektir.
    ···
  9. 59.
    0
    (bkz: the blind watchmaker)
    ···
  10. 60.
    0
    @49 çok güzel yazmışsın ama şu cümleni düzeltmek zorundayım.
    "yani yeterince su ve güneş alan bir bitki asla evrim geçirmeyecektir."
    evrim için böyle bir kesinlik yoktur. diyelim o bitkide bir mutasyon oldu ve ışıktan daha kolay yararlanabilmesini sağladı.e bu da haliyle diğer nesillere aktarılacaktır. sonuçta mutasyonlar rastgele gerçekleşen olaylardır. mutasyonların olması engellenemez. çünkü evrende sürekli kaos vardır. neredeyse sonsuz değişken vardır.
    ···
  11. 61.
    0
    @51 kısmen haklısın, yazdıktan sonra ben de o cümleye takıldım biraz. ama şöyle düşünülebilir: şartlar zorlamamışken meydana gelen evrim, çeşitlilik doğuracaktır. ayrıca, dediğin şeyi doğru kabul edelim. bir fare kolonisinde bir mutasyon oldu ve fare, çok daha iyi bir koku alma becerisine sahip oldu, dolayısıyla çok daha kolay besin bulmaya başladı. bu mutasyonun, yeterince besin mevcut olan bir çevrede pek bir önemi yoktur. zira bu süper farenin, normal farelerle çiftleşme ihtimali oldukça yüksektir. ama aynı mutasyon, etrafta hiç yiyecek yokken ortaya çıksa ve sadece süper fareler hayatta kalabilse, işte o zaman gerçek bir evrimden söz edebilirdik. demek istediğim buydu...
    ···
  12. 62.
    0
    @49 panpa peki atalarımız olan primatlar yere indi, iki ayak üstünde durdu ya... daha sonra 5 milyon yıllık süreçte o primatlar neden komple "insan"a dönüşmedi? bir kısmı şempanzeye, bir kısmı insana dönüştü ya... neden sadece insana dönüşmedi? veya neden 2'den fazla türe dönüşmedi?

    bu sorumun cevabını üstte verdin sanırım ama beynim pek basmadı.

    mesela üstte verdiğim tavşan örneğinde; tavşanlar 5 milyon yıl sonra hızlı koşan tavşanlar oluyor. fakat yeni bir türe dönüşmüyolar. hangi durumlarda o türün sadece belli bir özelliği değişiyor, hangi durumlarda o tür farklı canlılara evriliyor? yeni bir türe dönüşmek için çevrenin köklü bir değişiklik geçirmesi mi gerekli yani?
    ···
  13. 63.
    0
    @44 çok basitçe anlatayım

    bir tür düşün. bir ortamda yaşıyor ve kendi aralarında ürüyorlar. hangilerinin hayatta kalıp hangilerinin eleneceğini de bulunduğu ortam belirliyor elbet. daha sonra bu popülasyon doğal sebeplerle bölünmüş olsun. yani bir kısmı a bölgesine göç etsin, diğerleri de b. ilk gruptan hangi bireylerin hayatta kalacağını su sefer a, diğerlerinide b belirleyecek bu sefer. mesela a bölgesinde çok hızlı olmak avantaj iken b'de soğuğa karşı dayanıklı olmak avantajlı gibi.. aradan çok nesil geçtikten sonra bu iki popülasyon birbirlerinden artık o kadar farklılaşacaklar ki a ve b arasında çiftleşme mümkün olmayacak. böylece türleşmenin ilk adımları atılmış oluyor.
    ···
  14. 64.
    0
    @53 onlar hızlı koşan tavşanlarsa, biz de zeka olarak diğerlerinden daha üstün, alet kullanabilen ve çevre şartlarına adapte olabilen maymunlarız. 8 milyon yıl öncesinden günümüzdeki bildiğimiz insanlara kadar 20'den fazla ara form vardır panpa. bir anda insan olmadık yani
    ···
  15. 65.
    0
    @54 anladım sanırım.

    yani bir populasyon hiç bölünmeden sürekli aynı ortamda durursa çevreye göre sadece özellikleri değişir. veya uzun yıllar sonra çok farklı bir canlıya dönüşmüş olur. fakat 2 ayrı canlı türüne dönüşmez. bunun için o populasyonun bölünmesi lazım.

    tek kriter bu mu? populasyonun bir kısmının farklı, diğer kısmının (kısımlarının) farklı yerlerde yaşamaya devam etmesi...
    ···
  16. 66.
    0
    @55 bir anda değişim oldu demiyorum zaten panpa. sadece bir canlı türünün komple farklı bir canlı türüne dönüşmesi ile o canlı türünün birden fazla farklı tür olarak kollara ayrılması arasındaki farkı sormuştum...

    @54'ün açıkladığına göre o populasyonun farklı bölgelere dağılması ve o bölgelerin kendine has şartları.
    ···
  17. 67.
    0
    evren ile ilgili tartışmalar için şunu kullanalım o zaman beyler.

    (bkz: big bang ile ilgili sorularım var beyler gelin)
    ···
  18. 68.
    0
    @54 ve @55 yeterince tatmin edici bence. okuduğum öyle bi örnek vardı. biraz uzun ama paylaşayım burda @56nın sorusu için:

    "1800’lerin ortasında Rhagoletis pomonella isimli bir sinek, yalnızca Kuzey Amerika’da bulunan alıç bitkisi (hawthorn) üzerinde yaşamakta, çiftleşmekte ve yumurtalarını bırakmaktaydı. Ancak bundan 150 yıl önce, Avrupalıların bir kısmı Kuzey Amerika’ya elma ağaçlarını getirdi ve dikmeye başladı. Bundan sonra, Rhagoletis’lerin bir kısmı, diğerleriyle aynı ortamda bulunan elma ağaçları üzerinde yaşamaya başladı. Bunun sebebi, elma ağaçlarının alıç ile oldukça yakın akraba olmasıdır. Yalnız bu noktada önemli bir fark vardır: Elma, alıça göre farklı kokmaktaydı ve mevsimsel olgunlaşma zamanı, alıçtan önceydi.
    Elma ağaçları yepyeni bir yaşam alanı olduğu ve henüz ele geçirilmediği için, ağaçlar üzerine yerleşen Rhagoletis’ler kısa sürede özgürlük avantajlarını kullanarak sayılarını arttırdılar ve elma ağacının kokusunu tercih edecek ve elmanın oluştuğu dönemde yumurtalarını bırakacak şekilde farklılaşmaya başladılar. Diğer tarafta, alıç üzerinde yaşayanlar, varlıklarını sürdürüyorlardı.
    Günümüzde, Kuzey Amerika’da iki grup Rhagoletis pomonella yaşamaktadır. Bir grup, yumurtalarını sadece alıç üzerindeki meyvelere bırakır, bir diğer grup ise sadece elma ağaçları üzerine... Ayrıca, bu iki bitkinin olgunlaşma zamanları birbirinden farklı olduğundan dolayı aralarında, coğrafi izolasyona bağlı olmaksızın oluşan cinsel izolasyon meydana gelmiştir; yani iki grup (varyete, çeşit) birbiriyle çok uzun yıllardır çiftleşmemekte ve hep kendi aralarında çiftleşmektedir. Halbuki ağaçlar çoğu zaman benzer bölgelerde bulunur (coğrafi izolasyonun olmaması bu demektir).
    Araştırmacılar bu iki grubun birbirinden her geçen yıl daha uzaklaştığını ve türleşme yolunda gittiklerini düşünmektediler. Hatta artık bunlara iki farklı alt tür olarak bakan araştırmacılar bile vardır. Çünkü bu iki grubun larvaya dönüşme zamanları, büyüme hızları, vb. özellikleri oldukça farklılaşmıştır. Öyle ki, bir parazit türü sadece elma üzerindeki grubu etkilerken, diğer grubu etkileyememektedir; bu da genetik farklılaşmayı göstermektedir."
    ···
  19. 69.
    0
    up up up
    ···
  20. 70.
    0
    termodinamiğin temel kanunudur : her sistem düzensizliğe gider
    ···